Weetjes ( Leuke weet dingetjes over eten en drinken )

Vanaf 1 februari 2016 ,

Elke week een “Weetje”over eten en drinken.

Heb jij ook nog weetjes ,bijvoorbeeld Oma,s tips ,leuke recepten of andere weetjes die je wil delen zet ze dan op onze blog of recepten site.

Het 2è Weetje :

Voor wie zich altijd al heeft afgevraagd hoe : Krabsalade,Roze koeken,Tompoezen,Snoep en Yoghurt van rode vruchten aan hun mooie kleurtje komen ….

Al deze producten hebben gemeen dat ze dezelfde kleurstof bevatten, namelijk E120.

Wat is E120?

E120 is een rode kleurstof die wordt gewonnen uit de geplette lijfjes van schildluizen. Deze schildluizen, Dactylopius coccus, leven op verschillende soorten schijfcactussen in warme landen. Meestal is dat in Peru. Het pigment dat je krijgt als je die luizen plet, heet karmijn of cochenille. Met karmijnzuur wordt de kleurstof zelf bedoeld. In een aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt er aandacht besteed aan E120 en die heb ik even teruggekeken. Deze kleurstof zit in veel producten en dat verschilt van koeken tot drinkyoghurt. Ook kan het zitten in tomatensoep. Maar weet iedereen wel dat dit in zijn of haar voeding zit?

Deze kleurstof wordt in heel veel producten gebruikt met als doel ze een mooiere kleur te geven. Dan doen ze toch wat extra aardbeien in de Fristi? Dat kan dus niet. Als er meer aardbeien in de Fristi worden gedaan, dan wordt de smaak van aardbei veel te overheersend. In de aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt verteld dat er maar 0,1% aardbei in de Fristi zit. Slechts 4% van het drankje bestaat uit vruchten, de rest is iets anders zoals yoghurt en dus ook de kleurstof E120.

Wij zijn gewend om te proeven wat we zien. Als we een aardbeiendrinkyoghurt drinken, verwachten we dus dat deze roze is. Daarom is het belangrijk om de producten een mooie kleur te geven die past bij het product. Het klopt voor ons niet als we een aardbeiensnoepje eten die doorzichtig is of een aardbeiendrinkyoghurt drinken die eruit ziet als melk.

Als je wil weten in welke producten de kleurstof E120 nog meer zit, kijk dan hier!

 

 

 

Bronvermelding; Dutchbook BV, www.mombooks.nl en Google

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *